Blog

Τελευταία Νέα

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στην Εφημ. ΜΑΧΗ, 20/12/2015


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

–              Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για το αν βρισκόμαστε ή όχι κοντά σε λύση του Κυπριακού και αν όντως έχει επιτευχθεί η ανάλογη πρόοδος. Ως μέλος του Κυβερνώντος κόμματος, τι ενημέρωση έχετε;

Από την ενημέρωση που μας έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκύπτει ότι πράγματι έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στην νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία. Το ίδιο ισχύει για τα θέματα οικονομίας και το δημογραφικό. Πρόοδος υπάρχει και στο περιουσιακό δίχως όμως να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η συζήτηση. Παραμένει το εδαφικό, το θέμα των εγγυήσεων και ορισμένα άλλα σοβαρά ζητήματα. Εκείνο το οποίο κρατάμε είναι ότι η διαδικασία προχωρά. Κάποιες φορές πιο αργά, ορισμένες πιο γρήγορα. Ο Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Την ίδια στιγμή βεβαίως όπως είχε τονίσει και ο κ. Υπουργός Εξωτερικών δεν υπάρχει ούτε χρόνος για χάσιμο. 

–              Είναι οι μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις αρκετές για να ανοίξουν το δρόμο για μια πραγματικά δίκαιη υπό τις περιστάσεις και κυρίως βιώσιμη τελική διευθέτηση;

Πιστεύω ότι είναι ακόμη νωρίς για να λεχθεί ότι ανοίγει ο δρόμος για μία δίκαιη συνολική διευθέτηση. Θα ήταν παρακινδυνευμένο.

Εκείνο όμως το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια διαπραγμάτευσης η οποία είναι ουσιαστική και στην οποία επιτυγχάνεται πρόοδος. Στην 40χρονη ιστορία του κυπριακού μετά την εισβολή, ήταν δυστυχώς περισσότερες οι φορές που η διαπραγμάτευση γινόταν απλά για να γίνεται είτε από την μια είτε από την άλλη πλευρά και ελάχιστες οι φορές που υπήρχε πραγματική βούληση εκατέρωθεν. Αν είναι κάτι που κάνει την παρούσα προσπάθεια να διαφέρει είναι ακριβώς αυτό. Η αμοιβαία βούληση και από τους δύο ηγέτες για κατάληξη. 

–              Νιώθετε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Κύπρο που φοβούνται τη λύση του Κυπριακού. Ότι δηλαδή υπάρχει ένα αντιδραστικό κίνημα ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό;

Υπάρχουν και πολίτες και πολιτικοί που δε θέλουν λύση του κυπριακού ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Εγώ δε θεωρώ ότι συνιστά μειοδοσία ή έλλειψη πατριωτισμού το να μην συμφωνείς με τη λύση ή με την ομοσπονδία. Μάλλον συνιστά έλλειψη ρεαλισμού.

Εκείνο όμως που θεωρώ ότι είναι προβληματικό είναι να θέλεις αναγνώριση του ψευδοκράτους και λύση δύο κρατών –δηλαδή διχοτόμηση- και να το κρύβεις πίσω από δήθεν ανησυχίες για την ομοσπονδία. Αυτό ναι το θεωρώ κακή υπηρεσία προς τον τόπο και υποκρισία. 

–              Με αφορμή κάποιες αναφορές στο Εθνικό Συμβούλιο άρχισε και μια συζήτηση για πιθανή ολιγόμηνη αναβολή των επερχόμενων Βουλευτικών εκλογών. Κάτι τέτοιο ερμηνεύεται από κάποιους ως πισωγύρισμα ή ακόμη και ως υιοθέτηση τουρκικής θέσης. Δεν είναι όμως και ένα αναγκαίο κακό αν θέλουμε πραγματικά να επανενώσουμε την πατρίδα μας;

Εάν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το κυπριακό και να επανενωθεί ο τόπος και η θυσία που θα πρέπει να κάνουμε εμείς από πλευράς μας είναι να αναβληθεί η διεξαγωγή των βουλευτικών για μερικούς μήνες πραγματικά δε μπορώ να φανταστώ ποιος θα έχει τα μούτρα να βγει και να υποστηρίξει κάτι άλλο.

Εξάλλου αν οι βουλευτικές εκλογές αναβληθούν ο σκοπός θα είναι για να δοθεί χρόνος συζήτησης, για να υπάρξει ένα ήρεμο κλίμα διαλόγου και ενημέρωσης των πολιτών. Αυτό δεν επιδιώκουμε όλοι; Να δοθεί η ευκαιρία στον κάθε πολίτη να αποφασίσει συνειδητοποιημένα για το μέλλον το δικό του και των παιδιών μας; 

ΣΚΑΝΔΑΛΑ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΚΟΙΝΩΝΙΑ

–              Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Μνημείο σκανδάλων και κακοδιαχείρισης. Μήπως στην Κύπρο τελικά χρειάζεται μια εκ βάθρων ανοικοδόμηση του συστήματος;

Υπάρχουν φορές που νιώθω ότι πρέπει να γίνουν κυριολεκτικά τα πάντα από την αρχή. Όμως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Γι αυτό το λόγο προσπαθώ πάντα να είμαι μεθοδική, να σκέφτομαι τι είναι εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει και να φροντίζουμε να γίνεται. Υπάρχει κακοδιαχείριση, υπάρχει κακή διοίκηση, υπάρχει διαπλοκή. Όμως τουλάχιστον σήμερα έχουμε στοιχεία. Έχουμε υποθέσεις που πήραν ήδη τον δρόμο της δικαιοσύνης, έχουμε εκθέσεις και διοικητικούς ελέγχους. Πιστεύω ότι όλα αυτά ενισχύουν το αίσθημα ευθύνης και λογοδοσίας αλλά δεν είναι αρκετά. Οφείλουμε να εμπεδώσουμε την ισονομία και τη δικαιοσύνη με τρόπο απόλυτο και την ίδια στιγμή να δώσουμε κίνητρα σε όσους προσφέρουν καλή υπηρεσία. Κίνητρα για τον καλό δημόσιο υπάλληλο, τον καλό εκπαιδευτικό, το καλό δημόσιο ιατρικό προσωπικό. 

–              Ως νέα πολιτικός δεν νιώθετε ότι συγχέεται η εμπλοκή στα κοινά με την «διαπλοκή στα κοινά»;

Νομίζω ότι συγχέεται και από τους πολίτες αλλά δυστυχώς ορισμένες φορές και από τους ίδιους τους πολιτικούς. Κοιτάξετε, δεν αδικώ τον κόσμο. Η λέξη πολιτικός κατάντησε ανάθεμα και όπως εξοργίζεται ο καθένας έτσι οργίζομαι και εγώ. Όμως για να μη μιλάμε γενικά και αόριστα. Όπως ο κάθε κλάδος -πόσο μάλλον η πολιτική- θα εξακολουθεί να προσελκύει και λαϊκιστές, και διαπλεκόμενους και δημοσιοσχετίστες. Είναι στο χέρι του κάθε πολίτη όμως ποιους θα αναδείξει ως εκπροσώπους του. Το να αναθεματίζουμε μια κατάσταση δεν είναι αρκετό για να την αλλάξει. Η αλλαγή θα έρθει μόνο αν καθίσουμε κάτω και με νηφαλιότητα και ξεχωρίσουμε τα ξερά από τα χλωρά. 

–              Ποιος ο ρόλος των νέων πολιτικών στην προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος και της απαξίωσης από την κοινωνία του πολιτικού προσωπικού;

Είναι ο πιο δύσκολος ρόλος και πολλές φορές είναι και άχαρος δυστυχώς. Επειδή βρίσκεσαι στο στόχαστρο για παθογένειες του συστήματος για τις οποίες ούτε δική μας ευθύνη είναι ούτε έχουμε συμβάλει με οποιοσδήποτε τρόπο στη δημιουργία τους. Αλλά έτσι είναι η πολιτική. Όταν ασχολείσαι αποτελείς μέρος ενός συνόλου και έχεις ευθύνη. Το «μα εγώ δεν έφταιξα» δε θα σε πάρει μακριά. Από την άλλη εμένα με οπλίζει και με δύναμη όλο αυτό. Δηλαδή σκέφτομαι, ότι αξίζει να πολεμήσω αν μη τι άλλο για να υπάρξει ένα νέο πολιτικό σύστημα με περισσότερη ποιότητα, περισσότερο ήθος, πιο ανθρώπινο. Εξάλλου η πολιτική είναι η ζωή μου. Παρά να είμαι θεατής και να θυμώνω δίχως να μπορώ να κάνω κάτι, καλύτερα να είμαι από μέσα. Πάλι θυμώνω αλλά τουλάχιστον σκέφτομαι ότι αν μπορώ να αλλάξω κάτι θα έχω τη δυνατότητα να το κάνω!

–              Είναι το γυναικείο κίνημα η απάντηση σε μεγάλο μέρος των προβλημάτων; Και σας ρωτώ γιατί ηγείστε της ΓΟΔΗΣΥ και η άποψη μου είναι πως είναι πολύ περιορισμένη η παρέμβαση των γυναικείων οργανώσεων των κομμάτων στα τεκταινόμενα στη δημόσια σφαίρα.

Πιστεύω πάρα πολύ στη γυναίκα και στη δύναμη των γυναικών. Πιστεύω ότι αν το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο σήμερα πολλές φορές μυρίζει «βαρβατίλλα» είναι και λόγω της έλλειψης γυναικών στη δημόσια σφαίρα. Όχι μόνο στην πολιτική αλλά γενικά. Γι αυτό ναι με τη ΓΟΔΗΣΥ κάνουμε νέα και σπουδαία πράγματα για να ενδυναμώσουμε τη γυναίκα να διεκδικεί. Να παλεύει για τα δικαιώματά της. Αλλά δεν περιορίζομαι εκεί. Θέλω να βοηθήσω άλλες και ειδικότερα πιο νέες γυναίκες να σπάσουν την γυάλινη οροφή και να βρεθούν πολύ ψηλά. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο αιώνας μας!

–              Τελικά η οικονομία μας πάει καλά; Το κόμμα σας συνεχίζει να δηλώνει ότι αφήσαμε πίσω μας την ύφεση αλλά αυτό δεν φαίνεται να έχει ανταπόκριση και στη θεώρηση του απλού πολίτη.

Η οικονομία μας έχει σταθεροποιηθεί, επανακτήσαμε αξιοπιστία και οι τράπεζες μας ξέφυγαν από τους σοβαρούς κινδύνους. Η ύφεση έχει ξεπεραστεί. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα βεβαίως ότι η ανεργία παραμένει σε επίπεδα που δε σηκώνει πανηγυρισμούς. Όμως η κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να εργαστεί σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μια να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά και από την άλλη να συγκρατήσει τον κοινωνικό ιστό. Αυτό επιχειρήσαμε να κάνουμε με το ΕΕΕ και με τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια. Σήμερα πλέον η έμφαση είναι στην προσέλκυση επενδύσεων για να έρθει φρέσκο χρήμα στην αγορά. Είναι ο μόνος τρόπος για να επαναρχίσει ο κύκλος της οικονομίας.  

ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ/ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

–              Ανήκετε στον ΔΗ.ΣΥ. Νιώθετε ότι το κόμμα σας ανταποκρίνεται στα σημεία των καιρών;

Ο ΔΗΣΥ στέκει με συνέπεια και ορθολογισμό σε όλα τα ζητήματα και στο εθνικό και στην οικονομία και σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων. Το πρόβλημα του ΔΗΣΥ εντοπίζετε σε ατομικές αλαζονικές συμπεριφορές οι οποίες δυστυχώς αμαυρώνουν την μεγάλη εικόνα. Όμως νομίζω ότι είναι και ευθύνη του καθενός και της καθεμίας που είναι δημόσιο πρόσωπο και που εκπροσωπεί θεσμικά ένα κόμμα να συμπεριφέρεται σοβαρά και υπεύθυνα.

–              Από το κόμμα σας υπήρξε η μεγαλύτερη αντίδραση στη ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης. Πόσο αυτό ταιριάζει στο προφίλ του σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος που πλασάρει ο ΔΗ.ΣΥ

Οφείλω να σας θυμίσω όμως ότι και τα πρώτα πολιτικά πρόσωπα που βγήκαν να στηρίξουν ήταν επίσης από τον ΔΗΣΥ! Η κυβέρνηση που τόλμησε ήταν η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της επιτροπής Νομικών είναι Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ! Οπότε που καταλήγουμε. Αν το εξετάσουμε ιδεολογικά θεωρώ ότι εντός του ΔΗΣΥ είναι σαφές ότι συνυπάρχουν και προοδευτικές φωνές και συντηρητικές φωνές και άλλες. Όλοι τους διεκδικούν να εμφανιστούν ως οι εκφραστές της σύγχρονης δεξιάς. Στην πραγματικότητα όμως μόνο ο ίδιος ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού μπορεί να αποφασίσει ποιοι θέλει να τον εκπροσωπούν και ποιοι όχι. 

–              Προσωπικά θα θέσετε εαυτόν στη διάθεση του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές; Θέλετε να τρέξετε σε αυτή την δύσκολη διαδρομή και τι πιστεύετε ότι σας διαφοροποιεί από όλους τους άλλους πιθανούς συνυποψηφίους σας.

Ναι θα θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση του Προέδρου και των συλλογικών οργάνων. Για μένα η δυσκολία δεν έγκειται στην ίδια την προεκλογική. Αυτό θα το κάνω με πολλή όρεξη και δύναμη. Η μεγαλύτερη δυσκολία για μένα θα είναι να βρω τρόπο για να βλέπω και να περνώ κάθε μέρα χρόνο με την κόρη μου. Μόνο αυτό εντοπίζω ως πρόβλημα στη μεγάλη πορεία που λέγεται πολιτική. Τα υπόλοιπα, την κούραση, την πίεση και το άγχος τα έχω ξαναζήσει. 

Όσο για το τι με διαφοροποιεί… χμ, ίσως να είναι σπάνιο να το συνδυάζει κανείς με την πολιτική αλλά σας διαβεβαιώνω ότι έχω και πολύ χιούμορ!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll to top