Blog

Τελευταία Νέα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΙΤ “ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ”

  1. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Τι σας ώθησε να καταθέσετε τη δική σας υποψηφιότητα σε αυτή τη συγκυρία;

Ως νέα Βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, διεκδικώ επανεκλογή για να συνεχίσω να υπηρετώ και να υποστηρίζω τις θέσεις και τις πολιτικές που θεωρώ ότι βελτιώνουν και εκσυγχρονίζουν το κράτος και την κοινωνία μας. Με ενδιαφέρει η ευημερία των πολλών και το μέλλον των επόμενων γενεών. Γι’ αυτό πιστεύω ότι έχουμε την ευθύνη να αφήσουμε πίσω μας ένα κράτος καλύτερο, πιο σύγχρονο, πιο διαφανές, πιο δίκαιο.

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές απειλές και με μεγάλες προκλήσεις. Η πανδημία του κορωνοϊού και η συνεπακόλουθη οικονομική ύφεση, η τουρκική αδιαλλαξία και ο κίνδυνος της οριστικής διχοτόμησης, η διαφθορά και η διαπλοκή, ο άκρατος λαϊκισμός και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, οι προσωπικές ατζέντες και οι τοξικές αντιπαραθέσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που δημιουργεί πολύ σοβαρούς κινδύνους.

Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε την χώρα μας από αυτούς τους κινδύνους. Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε την χώρα μας  από τα λάθη και από τα ατυχήματα που μπορούν να μας οδηγήσουν σε πισωγυρίσματα, σε επικίνδυνα μονοπάτια και σε τραγικά αποτελέσματα. Έχουμε καθήκον να θυμηθούμε και να θυμίσουμε πώς καταφέραμε να ορθοποδήσουμε, να διαφυλάξουμε όσα καταφέραμε να δημιουργήσουμε, και να δείξουμε πόσα ακόμα μπορούμε να πετύχουμε.

  1. Πείτε μας λίγα λόγια για σας;

Είμαι Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σπούδασα Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και κατέχω μεταπτυχιακό στον κλάδο των Διεθνών Σχέσεων από το τμήμα Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου του  Έσσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και για 14 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως υπεύθυνη για ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού 8 χρονών και νομίζω ότι το παιδί μου αποτελεί για εμένα τη μεγαλύτερη μου επιτυχία.

  1. Ποια είναι η μέχρι τώρα ενασχόληση σας με τα κοινά;

Η εμπλοκή μου με την πολιτική και τα κοινά ξεκίνησε από τα εφηβικά μου χρόνια με τη συμμετοχή μου στη Μαθητική Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ΜΑ.ΚΙ Λάρνακας-Αμμοχώστου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ήμουν δραστήρια σε φοιτητικούς ομίλους και στη Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2003 ήμουν ανάμεσα τους επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Νέων υποστήριξης της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη. Το 2004 εκλέγηκα Γενική Γραμματέας της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (Ο.Ν.Ε.) του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το 2005 εκλέγηκα επίσης Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου. Το 2007 πέτυχα εκλογή ως μέλος στο Πολιτικό Γραφείο της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ και τον Νοέμβριο του 2009 προτεινόμενη από τη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου πέτυχα να εκλεγώ Αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Όταν ολοκλήρωσα τη θητεία μου εκλέγηκα πρώτη σε σταυρούς στο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού το 2012, θέση από την οποία παραιτήθηκα όταν το 2014 εκλέγηκα Πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΓΟΔΗΣΥ) 2014-2018.

Από το 2019 είμαι Βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

  1. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κύπριος πολίτης σήμερα ποιες ενέργειες θα κάνατε για την επίλυσή τους σε περίπτωση εκλογής σας;

Θεωρώ ότι πιο σημαντικά προβλήματα ή καλύτερα προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως πολίτες και ως χώρα είναι πρώτο η μάχη με την πανδημία τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά καθώς και η μεγάλη μάχη του παλιού με το νέο. Θεωρώ ότι χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας, ειδικότερα στον τρόπο που λειτουργεί η δικαιοσύνη, στον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια υπηρεσία και η δημόσια εκπαίδευση. Είμαι της άποψης ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα σε όλα τα επίπεδα. Είμαι πρόθυμη να αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος έναντι σε χρονίζουσες κατεστημένες καταστάσεις, εφόσον θα μπορώ να εξηγήσω με ειλικρίνεια και επιχειρήματα στους πολίτες τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

Όλα αυτά βεβαίως χωρίς να θέλω να παρακάμψω το γενικευμένο αίσθημα που δημιουργήθηκε με το σκάνδαλο των διαβατηρίων και την καθολική ανάγκη για απόδοση ευθυνών και  τιμωρία όλων όσων έχουν εμπλακεί. Όμως αυτό είναι ένα θέμα που έχει ήδη τροχοδρομηθεί η έρευνα και που η εισαγγελία και οι διωκτικές αρχές πρέπει να χειριστούν ποινικά. Επιπλέον όμως της απόδοσης δικαιοσύνης υπάρχει τεράστια ανάγκη να επικρατήσει μέσα από θεσμικές και νομοθετικές αλλαγές η συλλογική αίσθηση της ισονομίας και του κράτους δικαίου. Γι’ αυτό ανήκω μεταξύ εκείνων που υποστηρίξαμε και εργαστήκαμε για τον κώδικα δεοντολογίας βουλευτών, για την επικαιροποίηση και διεύρυνση του πόθεν έσχες, για την οριζόντια ψηφοφορία, για τον περιορισμό θητειών κλπ, πράγμα που θα συνεχίσω ακόμη πιο επιστάμενα εάν οι πολίτες με επιλέξουν.

  1. Είσαστε υποψήφιος σε μια επαρχία, η οποία αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα αλλά και προκλήσεις. Ποιο το δικό σας όραμα για την πόλη και την επαρχία σας;

Θέλω οι Λευκωσιάτες να νιώθουν περήφανοι για την επαρχία τους. Εγώ προσωπικά ονειρεύομαι μια Λευκωσία στολίδι, όπου το παλιό και το νέο, το κλασσικό και το μοντέρνο, η ιστορία και η σύγχρονη εποχή θα δένουν αρμονικά για να συνθέτουν μία πόλη γεμάτη φως, γεμάτη μνημεία, γειτονιές με χαρακτήρα. Πιστεύω ότι η δύναμη της Λευκωσίας είναι που είναι διάσπαρτη με πολιτισμικούς θησαυρούς από το κέντρο της παλιάς πόλης, μέχρι την πιο απομακρυσμένη ορεινή κοινότητα έχει πολιτισμό και ιστορία χιλιετιών να αναδείξει θέλω να τη δω να το κάνει. Οι Λευκωσιάτες έχουν κάνει θεωρώ πάρα πολλή υπομονή τόσα χρόνια για να ολοκληρωθούν έργα και υποδομές. Νομίζω ότι πλέον δικαιούνται να δουν και να ζήσουν το αποτέλεσμα τόσο αισθητικά αλλά και από άποψη ποιότητας ζωής. Γι’ αυτό εξάλλου θεωρώ τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να διασφαλίζει αυτοτέλεια και αυτονομία στις τοπικές αρχές απαραίτητη και την υποστηρίζω.

  1. Πέραν από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες υπάρχουν πάντα κάποια λιγότερο σημαντικά και καθημερινά θέματα, τα οποία όμως και πάλι θα πρέπει να υπάρχουν στο πλάνο κάθε πολιτικού. Θα μπορούσες να μας αναφέρεις ποιο θα έβαζες εσύ, στη δική σου λίστα, ως προτεραιότητα για υλοποίηση;

Είμαι της γνώμης πως τα καθημερινά είναι εξίσου σημαντικά με πιο άμεσο κι απαραίτητο κατά την άποψή μου, το να αποκτήσουμε ένα πιο φιλικό κι ανθρώπινο κράτος έναντι στους πολίτες. Ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι που υπεισέρχεται και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης που πρέπει να γίνει αποδίδοντας περισσότερες αρμοδιότητες στις τοπικές αρχές. Δεν πρέπει τη σχέση του πολίτη με την πολιτεία να τη χαρακτηρίζει η ταλαιπωρία, αλλά, η αμεσότητα, η ισονομία και ο σεβασμός. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ηλεκτρονική διακυβέρνηση, χρειαζόμαστε ψηφιακή κατάρτιση ειδικότερα των πιο ευάλωτων και ατόμων τρίτης ηλικίας και χρειαζόμαστε στοχευμένη κατάρτιση και ενδυνάμωση των λειτουργών του δημοσίου τομέα. Είναι όλα θέματα τα οποία προωθώ με προτάσεις νόμους, με την εγγραφή αυταπάγγελτων θεμάτων και ασκώντας πολιτική επιρροή στους αρμόδιους φορείς υλοποίησης με στόχο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top