Blog

Τελευταία Νέα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ DAILYSTARSCYPRUS.COM

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τι θα ευχόσουν στις γυναίκες όλου του κόσμου;

Επιτρέψετέ μου κατ’ αρχήν να ευχηθώ Χρόνια Πολλά σε κάθε γυναίκα και να ευχηθώ να μην αργεί η ημέρα εκείνη που η κάθε μία θα μπορεί να ορίσει η ίδια απόλυτα τη ζωή, τις επιλογές και την τύχη της δίχως κοινωνικούς και άλλους περιορισμούς, δίχως γυάλινες οροφές και δίχως στερεότυπα. Τότε μόνο θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για πραγματική και ουσιαστική ισότητα!

Ποιας γυναίκας η ζωή αποτελεί έμπνευση για εσένα;

Υπάρχουν πάρα πολλές, σε όλους τους τομείς. Αν θα ξεχώριζα κάποιες από τον χώρο της πολιτικής αυτές θα ήταν, τη Ντόρα Μπακογιάννη για την πολιτική της οξυδέρκεια και ποιότητα πολιτικού λόγου, τη Μελίνα Μερκούρη για το πάθος και τη μαχητικότητά της, την Άγγελα Μέρκελ για τη νικηφόρα μακρόβια πολιτική αντοχή που έχει επιδείξει, καθώς βεβαίως και τη νεαρή Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άντερν γιατί έχει πετύχει να εισάγει ένα νέο τρόπο ηγεσίας όπου η ευαισθησία και η εν συναίσθηση θεωρείται δύναμη αντί αδυναμία και ο συνδυασμός καριέρα και οικογένεια πλεονέκτημα αντί μειονέκτημα.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο προσωπικό και επαγγελματικό σου επίτευγμα;

Σε προσωπικό επίπεδο, πιστεύω ότι για την κάθε μητέρα και κάθε γονιό μεγαλύτερο επίτευγμα θεωρεί τα παιδιά του. Έτσι κι εγώ πιστεύω ότι η κόρη μου και η πρόοδός της είναι που με κάνει καθημερινά να νιώθω περήφανη και δυνατή. Σε επαγγελματικό επίπεδο, πλέον ασχολούμαι αποκλειστικά με την πολιτική και τον κοινοβουλευτισμό. Αν θα εστίαζα όμως σε κάτι που υπηρέτησα με συνέπεια από τα φοιτητικά μου χρόνια είναι στις πρωτοβουλίες και τη δουλειά που έχω κάνει και ως επαγγελματίας και ως ακτιβίστρια και ως βουλευτής για την ισότητα και την ανάδειξη πολιτικών φιλικών προς τις γυναίκες. Έχουμε βεβαίως ακόμη ένα μακρύ δρόμο μπροστά μας, αλλά, οι αλλαγές που έχουν επισυμβεί κατά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο είναι πολύ ουσιαστικές και σε επίπεδο νομοθεσιών αλλά και σε επίπεδο αλλαγής νοοτροπίας και αντιλήψεων.

Η ανάπτυξη  πολιτικού  λόγου  από μια γυναίκα  υποψήφια  μπορεί  να διαφέρει  από τον πολιτικό λόγο  ενός άνδρα πολιτικού;

Δεν είναι απαραίτητο αλλά ναι μπορεί να διαφέρει και διαπιστώνω ότι τις πλείστες τόσες φορές οι γυναίκες που βρίσκονται στην πολιτική έχουν ανάμεσα στις προτεραιότητες τους τα θέματα σεξισμού, ισότητας και ίσων ευκαιριών πολύ πιο έντονα απ’ ότι οι πλειοψηφία των αντρών συναδέλφων μας. Πέραν αυτού το ύφος και ο τόνος θεωρώ ότι έχουν να κάνουν περισσότερο με το χαρακτήρα του κάθε ατόμου παρά με το φύλο του.

Μπορεί η Βουλή να βρει  τρόπους να βοηθήσει στην εκστρατεία που γίνεται  για να σπάσουν την σιωπή τους και άλλα άτομα που βίωσαν σεξουαλική παρενόχληση η βία;

Η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, ενισχύοντας τις ποινές και δημιουργώντας νομοθετικό πλαίσιο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει. Μπορεί επιπλέον να δώσει τα εργαλεία για να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση καταδίκης. Επίσης, μπορεί στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να ασκήσει έλεγχο προς τους θεσμούς, την αστυνομία και την εκτελεστική εξουσία σε περιπτώσεις λαθών ή και παραλείψεων.

 Εσύ έπεσες ποτέ θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή λεκτικής και σωματικής βίας; Αν ναι πως έγινε το περιστατικο/α και πως το/α διαχειρίστηκες; 

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει βιώσει υπονοούμενα, μειωτικά σχόλια, παράλογες προτάσεις, άβολο άγγιγμα. Πρέπει να αντιμετωπίζονται στα ίσα αυτά, για να τελειώνουν το συντομότερο. Κατανοώ όμως ότι η καθεμία μπορεί να βρεθεί σε πιο δύσκολες καταστάσεις, σε χρονίζουσες παρενοχλήσεις και να είναι εγκλωβισμένη για ένα σωρό λόγους. Θέλω να διαβεβαιώσω την κάθε γυναίκα αλλά και το κάθε θύμα σεξισμού, παρενόχλησης ή και κακοποίησης ότι δεν είναι μόνο του. Ότι εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι, θεσμοί και οργανώσεις πρόθυμοι να το υπερασπιστούν και να το στηρίξουν. Κάθε θύμα που σπάζει τη σιωπή του είναι μία ρωγμή στη νοοτροπία εκείνη που ήθελε τη γυναίκα υποτακτική και εύκολη λεία σε κάθε είδους παρενόχληση. Κάθε καταγγελία δίνει θάρρος και δύναμη σε ακόμη ένα θύμα για να καταγγείλει. Κάθε καταγγελία φέρνει πιο κοντά την καταδίκη των ενόχων και τη δικαίωση των θυμάτων!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top